BPM

Alles over bpm-aangifte

BPM staat voor belasting personenauto’s en motorvoertuigen. Bpm aangifte is een aangifte die je moet doen wanneer je een voertuig uit het buitenland importeert. In dit artikel leest u meer over het doen van bpm-aangifte. 

Wanneer moet u bpm-aangifte doen?

Als u een auto, motor, camper of bedrijfsauto heeft gekocht in het buitenland moet deze geïmporteerd worden naar Nederland. Wanneer u het voertuig laat importeren moet u bpm-aangifte doen, u moet namelijk belasting berekenen en betalen voor het voertuig. Als u een nieuw voertuig koopt in Nederland doet de importeur al aangifte voor u, hij betaalt dan ook de bpm. 

Het kan zijn dat de importeur al de aangifte doet maar er zijn ook situaties waarbij u dit zelf moet doen. Wanneer u een voertuig in het buitenland koopt en u wilt hiermee gaan rijden op de Nederlandse openbare weg, dan moet u zelf aangifte doen. 

Ook als u een motorrijtuig, zoals een bestelauto, ombouwt tot personenauto om hiermee te rijden op de openbare weg in Nederland moet u zelf de bpm-aangifte doen. Er zijn nog meer situaties waarin u zelf de bpm-aangifte moet doen, voor alle situaties kunt u het best op de website van de belastingdienst kijken. 

Hoe kun je zo’n aangifte doen?   

Er zijn verschillende manieren om een bpm-aangifte te doen, maar het is belangrijk dat u, voordat u aangifte gaat doen, uw motorrijtuig laat identificeren of keuren bij een RDW-keuringsstation. Deze keuringsstations zitten op verschillende locaties door Nederland, er is er altijd wel één bij u in de buurt te vinden. 

Wanneer u uw voertuig heeft laten identificeren of keuren bij de RDW kunt u aangifte doen, dit kan op verschillende manieren. U kunt bijvoorbeeld een taxatierapport laten maken, met zo’n rapport wordt de waarde van het voertuig bepaald. Een taxatierapport is een manier die valt onder de ‘tegenbewijsregeling’, dit rapport kunt u dan, samen met alle andere formulieren, versturen naar de Belastingdienst. 

Een andere manier om aangifte te doen is via een afschrijvingstabel. Hierbij wordt er een standaard tabel van de Belastingdienst gebruikt, op deze manier wordt er ook een vast percentage afschrijving gebruikt. Bij deze optie wordt er niet gekeken naar de waarde van uw voertuig, dit is niet voor iedereen voordelig maar voor sommige voertuigen wel. 

Gaat u binnenkort bpm-aangifte doen? Kijk eens goed op het internet of schakel een bedrijf in dat u hierbij kunt helpen. 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *