Ouderen
Veilig verkeer voor ouderen
Verkeersdeelnemers zijn kwetsbaar. Toch zijn er nog kwetsbaardere groepen binnen het verkeer. Naast de kwetsbare kinderen zijn er ook veel ouderen in het verkeer die kwetsbaar zijn. Ze kunnen misschien niet meer zo goed lopen of kennen niet meer alle verkeersregels. Toch nemen deze mensen ook deel aan het verkeer. Ook al zijn ouderen mensen ervaren verkeersdeelnemers, ze zijn toch vaak kwetsbaarder dan anderen. Wanneer ouderen betrokken raken in een verkeersongeval is het gevolg vaak veel groter. Ouderen komen vaak minder goed uit een ongeval. Ook wordt de gemiddelde leeftijd van de mens steeds ouder, dit betekent dat ook steeds ouderen mensen zullen deelnemen aan het verkeer.
Veilig autorijden op leeftijd
Voor ouderen is het belangrijk dat ze nog veel zelfstandig kunnen doen. Dit is wat ze vaak het liefste hebben, onafhankelijk zijn. In alle vrijheid je eigen boodschapjes kunnen doen en zelf familie en/of vrienden bezoeken. Hierdoor zijn er veel ouderen te vinden in het verkeer. Dit moet wel veilig gebeuren, voor de oudere persoon zelf maar ook voor alle andere verkeersdeelnemers. Het ouder worden kan invloed hebben op het rijgedrag van de mens. Dit komt omdat hoe ouder je wordt, hoe slechter zicht je krijgt, hoe minder goed de spieren werken en hoe minder je gehoor wordt. Dit zijn allemaal factoren die de rijstijl erg kunnen beïnvloeden.
Hiervoor is in Nederland iets bedacht. Als je rijbewijs verlopen is, of je bent 75 jaar of ouder, moet je een gezondheidsverklaring invullen. Ook heb je dan een medische keuring nodig om te kijken of alles nog goed functioneert. Ook kan je altijd de verkeersregels in je geheugen wat opfrissen. Bekijk samen met een ouderen of als oudere persoon zelf eens opnieuw naar de verkeersregels.
Verplichte regels in het verkeer zijn een verbod op alcohol en telefoongebruik. Dit is levensgevaarlijk, vele verkeersongevallen komen door één van deze twee gebeurtenissen. Het gebeurt vaak en mensen zijn zich niet bewust van de gevaren. Doe dit dus absoluut niet, bel een taxi of ga op een parkeerplaats bellen.
Medicijngebruik in het verkeer
Het gebruik van medicijnen tijdens autorijden is levensgevaarlijk. Jaarlijks vallen er gemiddeld 100 doden tijdens een verkeersongeval door medicijngebruik. Ouderen slikken vaak medicijnen, het is belangrijk om te weten of deze medicijnen het rijgedrag kunnen beïnvloeden. Dit kan je altijd bij de dokter vragen. Er zijn enkele voorbeelden van medicijnen die vaak worden gebruikt door ouderen maar het rijgedrag van de persoon wel beïnvloeden. Je kan hierbij denken aan slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen en anti depressief medicijnen. Stap nooit met één van deze medicijnen achter het stuur. Voor overige medicijnen kan je het beste even navraag doen of de bijsluiter lezen.