Veilig verkeer

Veilig in het verkeer

Veilig deelnemen in het verkeer is uiterst belangrijk. Toch wordt het lang niet door iedereen gedaan. Door verkeerd rijgedrag kunnen er vele gevaarrisico’s optreden. Deze gevaarrisico’s kunnen nare gevolgen hebben, denk aan zware ongelukken. Elk jaar komen er nog te veel mensen te overlijden door een verkeersongeluk. De schuld kan bij de persoon zelf liggen, maar het kan ook een onschuldige verkeersdeelnemers zijn. Ook wanneer het de schuld van de overledene zelf is, moet het niet mogelijk zijn. Niemand mag door een verkeerd rijgedrag te komen overlijden. Daarom is het heel belangrijk om de verkeersregels goed te kennen en met een net rijgedrag in het verkeer deelnemen. Een verkeersongeluk wordt vaak onderschat, afgelopen jaar waren er 661 mensen overleden tijdens een verkeersongeval. Dit zijn er 661 teveel…

Hoe neem ik veilig deel aan het verkeer?

Veiligheid in het verkeer begint bij jezelf. Zodra je jouw huis verlaat ben je al een verkeersdeelnemer. Vanaf dit moment moet jij je dus ook als een verkeersdeelnemer gedragen. Iedereen kan zorgen voor meer veiligheid op de weg, dus ook jij! Als eerste is het belangrijk om altijd de maximale snelheid aan te houden. Dit klinkt misschien simpel, maar vele verkeersongevallen komen door te hard rijden. Harder rijden dan de maximale snelheid klinkt aantrekkelijk, maar maximum snelheden zijn er nou eenmaal niet zomaar. Ze zorgen voor een veiliger verkeer en minder verkeersongevallen. Hierbij is het ook belangrijk dat je op tijd weg gaat van huis, het liefst zelfs iets te vroeg. Vooral met slecht weer of donkere lucht is dit van belang. Hierdoor voorkom je stress tijdens het rijden voor het op tijd aankomen op je eindbestemming. Een rustige rit zal veel minder gevaarrisico’s opleveren.

Daarnaast klinkt het misschien stom, maar geef andere het goede voorbeeld. Het lijkt zinloos, maar toch is er bewezen dat anderen hier sneller in meegaan. Denk aan je gordel omdoen, richting aangeven of fietsverlichting. Je helpt andere verkeersdeelnemers zich te herinneren aan veilig deelnemen in het verkeer.
Verplichte regels in het verkeer zijn een verbod op alcohol en telefoongebruik. Dit is levensgevaarlijk, vele verkeersongevallen komen door één van deze twee gebeurtenissen. Het gebeurt vaak en mensen zijn zich niet bewust van de gevaren. Doe dit dus absoluut niet, bel een taxi of ga op een parkeerplaats bellen.