zomerbanden

Wanneer is het tijd om zomerbanden onder je auto te zetten?

Zomerbanden zijn een bandentype dat het meest voorkomt op sportauto’s en andere high performance voertuigen, maar ze zijn ook een essentieel item voor elke bestuurder die deze zomer veilig en met plezier de weg op wil. Zomerbanden bieden een aantal voordelen, en je zal er zeker blij mee zijn dat je ze hebt als je in de ongelukkige situatie terechtkomt dat je in natte of ijzige omstandigheden moet rijden. Zomerbanden hoeven niet duur te zijn. Er is een groot aanbod aan goedkope zomerbanden beschikbaar op het internet. Maar laten we beginnen met wat zomerbanden zijn.

Wat zijn zomerbanden?

Zomerbanden zijn gemaakt van zachtere materialen dan de winterbanden die het meest worden gebruikt op auto’s. Het verschil in gewicht tussen deze twee bandentypen is misschien klein, maar het kan een groot verschil maken bij het weggedrag: als je in de regen een bocht neemt, is er minder tractieverlies door de wrijving van de band dan wanneer je winterrubber gebruikt. Bovendien zijn zomerbanden ontworpen om betere tractie te bieden op natte wegen. Ze helpen jouw wielen grip te houden op gladde oppervlakken en verbeteren ook de rem efficiëntie, wat belangrijk is omdat natte wegen de remafstand veel langer maken dan normaal.

Zomerbanden zijn niet alleen voor regenachtige dagen – ze presteren ook goed als het droog weer is. Specifieke rubbersamenstellingen voor de zomer bieden meer grip en betere handling bij warme temperaturen, zodat je altijd veilig de weg op kan tijdens die hete zomerdagen.

Wanneer moet je zomerbanden onder je auto doen?

Als je in een gebied woont met vier seizoenen, zoals in Nederland, en je een vierseizoenenband hebt, is het nu tijd om over te schakelen op jouw zomerbanden.

Op het noordelijk halfrond begint de zomer rond 21 mei en eindigt hij op 21 september. Gedurende deze tijd zijn de temperaturen hoog genoeg om het gebruik van zomerbanden te rechtvaardigen. In sommige regio’s duurt de zomer langer, terwijl hij in andere eerder kan eindigen.

Het profiel van zomerbanden heeft ondiepe groeven die water wegleiden van het contactvlak van de band. Dit is ideaal voor natte omstandigheden zoals die in de lente en vroege herfst voorkomen, wanneer warme fronten regenbuien brengen. Het profiel heeft ook meer lamellen dan een vierseizoenenband (lamellen zijn kleine sleuven in het rubber van een band die de tractie op natte wegen verbeteren).

Zomerbanden zijn geen magie. Ze zullen de aandrijving van jouw auto niet soepeler, stiller of leuker maken, echter maken ze het rijden in de zomer wel veiliger door hun goede waterafvoer. Deze veiligheid is erg belangrijk wanneer je een auto bestuurt! Je kunt op verschillende plekken goedkope zomerbanden vinden.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *